Is jouw vrije tijd wel echte vrije tijd?

Of gaat je vrije tijd op aan allerlei activiteiten waar je anders niet aan toekomt? En is je dag één lange trein die voorbij dendert en waar je aan het einde van de dag compleet moe uitstapt?

Dit gevoel bekroop mij de laatste tijd. Dat ook ik (zélfs ik ;-)) langzamerhand en onopgemerkt in een sneltrein terecht gekomen was. En ik het zo druk heb (met nascholingen, website, onderzoek, gezin, noem maar op) dat ik zelfs mijn vrije tijd erdoor laat opslokken.
Omdat er anders zoveel blijft liggen wat ik echt niet voor mij uit kan schuiven. Rekeningen die ik moet betalen, de was, het huishouden, mijn kinderen die ik ook voldoende aandacht wil geven (en niet alleen door ze te helpen met huiswerk), regeldingen enzovoorts. Maar het zijn allemaal doe-dingen. En geen tijd waarin ik echt vrij ben, vrij om niets te doen.
Ik realiseerde mij dat ontspanning ineens ergens onderaan het lijstje bungelde, iets waar ik pas echt aan toe kwam aan het einde van de dag. En dat ik eenmaal in bed (en vaak ‘te laat’ ook nog) realiseerde dat ontspanning op deze manier er teveel bij inschoot.

En ja hoor, ook ik kan klachten krijgen 😉 Moe, zo nu en dan last van mijn nek en schouders, signalen die ik voor het gemak een tijdje negeerde.

Tijd voor een blog! Want ik ben vast niet de enige die zo nu en dan in deze valkuil terecht komt! Alleen is mijn voordeel dat ik dan weet wat ik moet doen. En die kennis deel ik graag met je:

1. Zet vrije tijd op de eerste plek!

Word je opgeslokt door alle drukte? Neem dan de regie terug door elke dag éérst je vrije tijd in te plannen. Tijd waarin jij ruimte hebt voor jezelf, waarin je niets moet, niets hoeft en vooral ook niets doet. Baken deze tijd af, bewaak je grenzen en houd deze tijd voor jezelf. Tolereer niet van jezelf (of van een ander) dat deze tijd opgeslokt wordt door wat anders.

Plan deze vrije tijd ergens overdag, ook op dagen die al behoorlijk gevuld zijn. Er is altijd ergens een gaatje, al neem je een pauzemoment van een paar extra minuten op de wc of maak je een korte wandeling. Maak er dan wel een paar momenten van, want liefst plan je een iets langer tijdsblok in voor het niets doen zodat je ook echt even los kunt komen van je bezigheden.

Heb je het erg druk? Plan dan extra vrije tijd in! Ik weet dat het paradoxaal klinkt, want je hebt al zo weinig tijd, maar vind de gaatjes in je agenda, de kleine momenten waar je alleen bent en die je best een paar minuten langer kunt rekken.

2. Plan de rest erom heen

Gemaakte afspraken, privé of werk, staan natuurlijk al in je agenda. Vóór de geplande vrije tijd. Maar de rest van je taken, van dat wat je die dag wilt of moet doen, plan je om deze afspraken én de vrije tijd heen.
Kom je tot de ontdekking dat je meer ruimte nodig hebt voor vrije tijd? Stel prioriteiten en kijk of al gemaakte afspraken verzet of afgezegd kunnen worden. Van de overige taken bekijk je wat er echt moet gebeuren. Zo staat vrije tijd zoveel mogelijk op de eerste plek.

3. Zorg ervoor dat je vrije tijd ook écht vrij is

‘Pierewaaien en lanterfanten.’ DOE NIETS!
Ga niet toch dat ene klusje doen wat je vergeten was en toch echt moet gebeuren. Schrijf het op om het straks niet te vergeten en doe vervolgens weer niets.
– Neem echt de tijd om te ontspannen.
– Maak een mindful wandeling en zet je zintuigen open. Hoe is het in jou?
– Doe niet anders dan gewoon zitten of liggen en volg wat zich afspeelt in je lichaam.
– “Doe” een ontspanningsoefening. Met de nadruk op ontspannen en niet op het doen 😉

Zo laad je tijdens de dag alweer op. Is je accu aan het einde van de dag niet meer zo leeg. Ga je je beter voelen omdat je de regie weer terug hebt. Ga je meer werken vanuit ontspanning. Heb je meer overzicht en een rustiger hoofd. En worden jouw dagen een stuk relaxter.

Heb je er hulp bij nodig? Maak hier een afspraak en ik help je om van ontspannen een succes te maken!