Deze week had ik een paar mensen in mijn praktijk die moeite hadden met nee zeggen. Misschien komt dit ook wel eens bij jou voor: dat je meestal weinig moeite hebt met je grenzen aangeven, maar dat het in bepaalde situaties een stuk lastiger is. Bijvoorbeeld als een goede vriendin haar verhaal wil vertellen terwijl het jou niet goed uitkomt. Op dat moment lijkt er een goede reden te zijn om meer van jezelf te geven dan goed voor je is. Je verlegt je grens en geeft de ander voorrang. Achteraf denk je: “Had ik nou maar gewoon gezegd dat het nu niet uitkomt en dat ik een ander moment graag haar verhaal wil horen” omdat je pas later merkt dat het toch echt teveel was en je a) nu knallende hoofdpijn hebt, b) de halve nacht niet hebt kunnen slapen of c) niet toe bent gekomen aan wat je toch echt moest doen.
Of een ander voorbeeld: als je kind ziek is en dat een tijdlang blijft. Voor je kind wil je er natuurlijk zijn, zeker als hij/zij ziek is, dan schuif je jezelf aan de kant. Ook nu is er een goede reden. Tot je merkt dat het steeds moeilijker lukt, dat je sneller je geduld verliest, vermoeid raakt en je realiseert dat je er pas echt kunt zijn voor je kind als je ook goed voor jezelf zorgt. En dus ook je eigen grenzen respecteert.

Balans

Waar het om gaat is het vinden van je balans. Weten waar je grenzen liggen, wanneer je eroverheen kunt gaan en wanneer het nodig is die grenzen goed te bewaken. Dit kan best lastig zijn, omdat grenzen in beweging zijn, de ene dag is de andere niet.
Zo nu en dan over je grens heen gaan hoeft geen probleem te zijn. Er zullen altijd situaties zijn als hierboven waarin je ervoor kiest de ander voorrang te geven. Maar doe dat niet structureel.
En zorg er vooral voor dat je op een ander moment tijd voor jezelf neemt om de energie die het heeft gekost om over je grens te gaan weer aan te vullen.

Misschien schieten je bij het lezen hiervan wel een paar situaties te binnen waarin jij het moeilijk vindt nee te zeggen en je grenzen te bewaken. Steeds wanneer je meer vraagt van jezelf dan op dat moment goed voor je is, ontstaat er een klein beetje herstelschuld die je later weer in moet lossen.
Waar ik nieuwsgierig naar ben: merk je dat je herstelschuld hebt als je over je grenzen bent gegaan? En vul jij je energie weer aan? Hoe? Laat het hieronder weten!