Afleiding komt lang niet altijd van buitenaf, maar vaak juist van binnenuit omdat jij je wil láten afleiden. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik ken die neiging wel…

Zit ik ineens mijn mail te checken, even iets op te zoeken, door insta te scrollen, terwijl ik eigenlijk met wat anders bezig ben. Meestal niet handig of erg productief 🤔

Waarom je dit toch doet, is omdat je ergens op vastloopt. Je komt bij een moeilijk stuk, je bent even uit je flow, en voordat je er erg in hebt kies je de makkelijke weg. Verleidelijk, omdat je (even) ontsnapt aan het gevoel van ongemak. Het ongemak van vastlopen, van dat wat moeilijk is en waar je even niet mee verder komt. Of soms juist het ongemak van saai.

De 10 minuten regel
Dé manier om dit te tackelen is de 10 minuten regel.
Als je merkt dat die makkelijke weg aan je ’trekt’, als er een verlangen ontstaat naar wat anders doen dan dat waar je mee bezig bent: prima, het is ok om daar aan toe te geven.
Maar NIET NU. Pas over 10 minuten!

In deze 10 minuten heb je 2 opties.

1. Je gaat door met wat je deed.
Je werk, je project, die lastige klus, het verslag dat je aan het schrijven bent. Wat het ook is waar je mee bezig bent en waarvan het je bedoeling is je aandacht erbij te houden. Nog even 10 minuten ermee door gaan is te overzien. Zeker met het vooruitzicht daarna wat anders te mogen doen van jezelf.

2. Je stopt met wat je deed en neemt in deze 10 minuten de tijd voor een check-in bij jezelf.
Het kan namelijk ook een heel terecht verlangen zijn om even te stoppen met wat je doet. Omdat je al een tijdje bezig bent,  je hoofd vol zit en je denkt dat je beter even afstand kunt nemen.
MAAR IN PLAATS VAN UIT TE CHECKEN, direct de afleiding in, check je juist eerst in bij jezelf.

Je start met een mindful moment waarin je de aandacht naar binnen richt.
Hoe is het eigenlijk met je? Hoe is het in je hoofd? Wat valt je op in je lichaam? Is er onrust, vermoeidheid, is er ergens spanning voelbaar? Als het nodig is om bij te tanken, maak je er de rest van deze 10 minuten een bewust ontspanningsmoment van.
Zo niet, ga dan weer verder met dat waar je mee bezig was.

En ná deze 10 minuten?
Grote kans dat je er weer helemaal in zit en niet eens meer dénkt aan de afleiding.
Je bent ongemerkt van afleiding naar focus gegaan!

En heb je tijd genomen voor bewust ontspannen, dan ben je weer zo opgeladen dat je een frisse herstart kunt maken. Met nieuwe energie voel je dat de afleiding minder hard aan je trekt en is het makkelijker om weer aan de taak verder te gaan.
Zeker als je je in deze time-out realiseert waaróm je deze taak wilt doen en hoe je je voelt als het af is. Dit verlangen is extra brandstof voor de herstart!

En wat nu als je nog steeds zin hebt om de afleiding op te zoeken?
Dat is prima. Ga even wat anders doen en geniet ervan.
Het is nu een bewuste keuze. Je geeft jezelf hiervoor bewust de ruimte, zonder schuldgevoel, en je laat je lastige klus even los.
Bepaal de tijd voor de afleiding en ga daarna weer verder.

Voordeel van de 10 minuten regel
Behalve dat je je focus weer terugkrijgt, is een ander voordeel van de 10 minuten regel dat je beter leert omgaan met je interne triggers:
– je geeft niet gelijk toe aan het verlangen in jou
– tegelijkertijd onderdruk je het verlangen niet, je staat jezelf toe het te voelen

Omdat je het verlangen naar afleiding niet hoeft te onderdrukken, scheelt dat energie.
Je hoeft die bal als het ware niet steeds weer onder water te duwen.

Ik wens je veel focus en energie!