… en hoe je het weer op kunt pakken

Interessant vind ik dat. Als je net gewend bent regelmatig te ontspannen, je merkt dat het je goed doet, je vervolgens op vakantie gaat en er van ontspannen niets meer terecht komt.

Wat gebeurt er dan eigenlijk?
En, is dit eigenlijk wel waar?

Eerst die laatste vraag. Als jij mij na de zomervakantie vertelt dat de vakantie heerlijk was, maar dat je niet aan ontspanningsoefeningen toe bent gekomen, dan vraag ik eerst door.
Soms blijk je toch wél te hebben ‘geoefend’. Misschien niet een hele oefening, maar een stukje ervan, die je zo hier en daar hebt toegepast. Of misschien was jij je zo nu en dan bewust van hoe je zat of lag, de zon op je huid, hoe je genoot van het even niets hoeven, de relatieve rust.

Ook dat is ontspannen. Weliswaar kort, maar juist ook van waarde.
Bewuste momenten waarin je helemaal ‘hier’ bent, waarin je vertraagt en bewuster bent van de ervaring. Ze zijn van waarde omdat ze je helpen herstellen en je energievoorraad weer wat doen toenemen, maar ook omdat deze momenten zo meer indruk maken en ze je langer bijblijven.
Wel zo fijn als je weer terug bent van vakantie 🙂

Ook als je tijdens je vakantie niet de tijd hebt genomen voor ontspanningsoefeningen, zijn er vaak wel bewuste ontspannen momenten geweest.

Maar wat gebeurt er eigenlijk, waardoor ontspannen er niet van komt als je op vakantie bent. Waardoor je niet de tijd neemt om een ‘echte’ ontspanningsoefening te doen.

Waarom je geen tijd neemt voor een ‘echte’ ontspanningsoefening

Er zijn meerdere factoren die een rol spelen.
De belangrijkste is het andere ritme, de andere omgeving.
Weg uit je eigen omgeving, ben je ook weg uit je oude gewoontes. Je bent onderweg, gaat op andere tijden slapen, op andere tijden opstaan. Je bent vrijer in je doen en laten. Je moet je weer een nieuw ritme eigen maken. Die er misschien ook nog eens elke dag anders uitziet 😉
In dit nieuwe of misschien wel steeds veranderende ritme vervallen oude gewoontes makkelijker, zeker die gewoontes die nog niet zo vertrouwd zijn. Maar ook kunnen gewoontes onder druk komen te staan nu je steeds je partner, je gezin om je heen hebt.
Dit is een andere belangrijke factor die je vaak zelf al wel door hebt: minder privacy, anderen die je aandacht vragen en tegelijkertijd is het in een andere omgeving en een ander ritme vaak moeilijker om tijd en ruimte voor jezelf af te bakenen.
En nog een belangrijke factor: het gevoel van vakantie, vrijheid en ontspanning.
De drukte en stress van je werk en je verplichtingen thuis vallen weg.
Het is alsof het gevoel van vrijheid en ontspanning er al vanzelf meer is.
Alsof je ontspanningsoefeningen niet nodig hebt.
Je voelt je al zoveel beter. Je bént gewoon al veel meer ontspannen.

Kortom, ontspanningsoefeningen doen? Het komt er niet meer echt van.

En dan ben je weer thuis.

Het ontspannen, vrije gevoel wat je op vakantie had, wordt al gauw wat minder.
Het gewone ritme komt weer in beeld.
De drukte en stress van werk en verplichtingen dienen zich weer aan.

DIT is juist het goede moment om ontspanning weer in je ritme op te nemen.
Twee redenen.
De eerste is dat het relatief makkelijk is, zo na de vakantie.
Je hebt afstand genomen van je oude ritme, je oude gewoontes.
Dat maakt dat je nu met een nieuwe, frisse blik makkelijker nieuwe gewoontes kunt toevoegen.
Ook als je voorheen niet al te regelmatig ontspanningsoefeningen deed 😉

De tweede is dat je de ontspanning van de vakantie doorgaans graag wat langer wilt vasthouden. Niet weer in de fuik wilt lopen van teveel drukte en stress, teveel hooi op je vork.
In de hectiek van alledag zul je ontspanning echter wat meer op moeten zoeken dan tijdens vakantie.
Handig om ontspanningsoefeningen weer als goede gewoonte op te pakken!

Vijf tips om ontspanning makkelijk op te pakken

Hoe maak je het jezelf zo makkelijk mogelijk met het (weer) oppakken van ontspanning?
5 tips:
1. mindset: stel je de goede effecten voor van regelmatig ontspannen. Zoals: rust in je hoofd, heldere blik, meer overzicht, focus, beter humeur, minder spanning in je lijf, je soepeler voelen, gezonder zijn, meer aankunnen, makkelijker ademen. Er zijn er vanzelfsprekend veel meer, voeg zelf toe waarvan jij denkt dat ze voor jou van belang zijn.
Met een doel weet je waarvoor je het doet.
2. koppelen aan een ritueel: bijvoorbeeld na het tanden poetsen. Je poetst toch al je tanden, voeg hier een andere goede gewoonte aan toe en hij blijft makkelijker plakken.
3. vast moment: bijvoorbeeld na het avondeten, als je thuis komt van je werk, als je kind zijn middagslaapje doet, als je even zit met een kop thee of koffie. Nu maak je van het ontspannen zelf een ritueel.
4. neem jezelf voor: heb ik aan het einde van de dag geen tijd genomen voor ontspannen? Dan neem ik voor het slapen 5 minuten de tijd voor een ontspanningsoefening. Mag ook meer natuurlijk.
5. bewust navoelen: merk na elke ontspanning de veranderingen op. Wat heeft ontspanning met je gedaan? Wat brengt het je? De positieve veranderingen direct na ontspannen dragen bij aan je motivatie om het nog eens te doen.

Tot zover mijn tips om jou te motiveren en te stimuleren om regelmatig een portie ontspanning toe te voegen aan je dag.
Ik ben benieuwd wat dit blog met jou gedaan heeft. Of het je iets duidelijk heeft gemaakt. Wil je dat hieronder met me delen?