Hoe moeilijk is het voor jou om tijd voor jezelf te nemen? Échte tijd. Niet voortdurend doorhollen en rondrennen (misschien zelfs wel in je vrije tijd). Gewoon rustig zitten. Nietsdoen. Stil zijn bij jezelf.

Almaar door en doorgaan: ik kom het regelmatig tegen (en herken het ook heel goed van mezelf van ‘vroeger’… 😉 ). Geen tijd om even stil te zitten en niets te doen. Altijd bezig. Van werken tot een boek lezen, afspreken met vrienden, even opruimen en de was doen, iets opzoeken op de computer, tv kijken, appen, noem maar op.

Wanneer je dit herkent, is het goed te weten dat je op deze manier eigenlijk voortdurend “aan” blijft staan. Ook al ben je de ene keer minder actief dan een andere keer, de sympaticus (het zenuwstelsel van de actie met zijn stresshormonen) blijft de boventoon voeren. Er is maar weinig ruimte voor de parasympaticus (het zenuwstelsel van de rust waarin herstel plaats kan vinden).

Deze disbalans brengt een risico met zich mee, het risico van zogenaamde herstelschuld.
Wanneer de parasympaticus minder ruimte krijgt dan de sympaticus, herstel je onvoldoende en bouw je beetje bij beetje een herstelschuld op. Je merkt het niet direct, maar je wordt kwetsbaar en je kunt sneller uit evenwicht raken.

Geen tijd om stil te zitten kan soms ook zijn oorsprong hebben in de ervaring dat het niet prettig is om even niets te doen en rustig te zitten. Het kan je een vervelend, onrustig gevoel opleveren. Omdat het niet fijn is, vermijd je het om nog eens rustig te gaan zitten. Een vicieuze cirkel …

De kunst is geen disbalans te laten ontstaan en de balans regelmatig te herstellen. Voor elke uitspatting aan de kant van de sympaticus moet vervolgens de parasympaticus voldoende aan bod komen. En al eerder te ervaren dat even stil zitten na een tijdje niet meer zo onrustig voelt en dat het zelfs een positief gevoel kan opleveren.

Naar dit positieve gevoel gaan we bij de Methode Van Dixhoorn op zoek. Samen zoeken we uit wat voor jou werkt om je herstelschuld in te lossen. Dat kan een oefening zijn waarbij je stil zit, maar dat hoeft (gelukkig?!) niet. Het is de kracht van de Methode Van Dixhoorn dat er allerlei soorten oefeningen zijn. En te ontdekken wat jou helpt om de sympaticus uit en de parasympaticus aan te zetten.

Wanneer was voor jou eigenlijk de laatste keer dat je even niets hoefde en stil kon zijn bij jezelf?

Check: hoe zit jij hier nu?

Neem even de tijd om met je aandacht naar binnen te gaan, je lichaam te voelen:

  • Kun je voelen dat je zit? Voel je je zitknobbels?
  • Is je rug gesteund? Waar voel je de leuning?
  • Waar liggen je handen?
  • Waar zijn je voeten? Staan ze op de vloer? Allebei?
  • Zit je eigenlijk makkelijk? (nee niet gaan verzitten, hou nog even vol!)
  • Hoe gaat je adem? Snel of langzaam?
  • Waar adem je? Is er voldoende ruimte?
  • Wil je anders gaan zitten? Doe dat dan nu en ga goed gesteund zitten. Herhaal vervolgens nog eens de bovenstaande punten.
  • En hoe is het eigenlijk met jezelf? Hoe is je stemming? Zijn er veel gedachten? Ben je rustiger, onrustiger?

Voldoende?

Misschien is het al voldoende om je te realiseren dat je vergeet je rustmomenten te pakken. En kan je nu, doordat je er bewust van bent, weer regelmatig even gas terug nemen en een echte pauze nemen!

Ga zo door en blijf regelmatig checken of je voldoende ontspant!

Zetje nodig?

Of kan je wel een zetje in de goede richting gebruiken?

  • omdat je merkt dat je onrustig wordt als je stil zit, met je aandacht bij jezelf
  • omdat het je maar niet lukt tijd voor jezelf te nemen, te ontspannen

Boek dan een gratis sessie! Samen bekijken we wat ik voor je kan betekenen.